Monday, June 15, 2009

Children Of Heaven Part II


"ello...asalamualaikum..uBi!! i nak bagitau U
Pan jatuh basikal semalam,i bawak dia gi klinik."
Ibu Pan gundah memberikan khabar.

"Ya Allah teruk gak lah kalau sampai ke klinik"

"Dekat idung dia luka n bengkak..!anyway tadi
sebelum masuk opis I da bawak dia dressing
kat klinik tu..tahan sikit da..uBi semalam
dia kata nak becakap dengan U!"

"Ok..malam karang saya call insy.."

Lepas Magrib

"Ello..ello..asalamualaikum Pan!! ni uncle cakap!
so macamana ok da ke?!!!"

"Walaikumsalam ok sikit2 je tapi sakit lagi" suara
Pan serak nak bermanja.

"Letak ubat la...orang lelaki mesti kuat tahan sakit
nanti macamana nak kerat kote..he..hee.suruh mak
letak minyak gamat..cepat baik luka tu.."

"Ok..tapi muka Pan comot lah uncle...!!"

"tak pe nya...sembuh esok elok balik..lain kali
elok2 kayuh basikal tu..Pan jagan merempik ok!"

"o.k"

Selang 1 minggu

"Buntat saya macamana?"

"Ok da luka kecik tinggal parut2 jer"

"Alhamdullilah"

"tapi saya kesian ada,nak tegelak pun ada bila
tengok dia berdoa depan cermin:YA ALLAH BERSIHKAN
LAH MUKA PAN NI...!"He..he..he

"Bagi saya cakap dengan dia..."

"ello Pan sihat da?"

"Sihat da tapi muka Pan masih ada itam2 tapi Pan
dah minta Allah tolong bersihkan.."

"Ha..ha..ha..ha. Smart boy"

"Uncle cuti sekolah ni kita orang nak balik Kampong
tau...nanti uncle bawak gi mandi sungai macam aritu
bole?!!!"

"Boleh..no problem..lagi pun uncle dah rindu sangat
kat Pan lama tak jumpa.."

"Tq uncle...luv u!!!!"

"Luv U too!!!"

Sabtu itu semasa saya bawa Pan berkelah di Pulau Cekas
Ulu Dong,parut muka Pan dah tinggal sedikit.Allah da
bersihkan muka dia.Saya berdoa semoga Allah sentiasa
serikan wajah dia dengan nur keimanan.Semoga hidup
dia penuh dengan keberkatan dan jadi lah dia insan
yang solleh.

Ayuh kita raikan kasih sayang.Walaupun dengan cuma
cara rabak2 seperti saya.Hidup ini terlalu singkat
serikan lah ia dengan kasih dan sayang.Kasih dan
sayang itu memberi tanpa mengharapkan balasan.

12 comments:

lanterajiwa said...

salam... bro.. tolong buat posting utk Pentas Kita... Karya Kita...

terima kaseh.

ummzaid said...

Lama keh tak leh masuk blog bro ni..sangkut sokmo..

ameen utk pan dan anak2 kita semua..

mcm anak2 keh gak lah, kalau nak keluar tu mmg doa jgn turun ujan.. :)

Anonymous said...

Rasulullah SAW amat menyayangi kanak2. Oleh yang demikian menyayangi kanak2 ada sunah Baginda. Kanak2 menilai kasih sayang dgn hati bukan fikiran. Ia lahir secara fitrah dalam usia begitu muda.

Dia tak kenal lagi benda lain selain naluri dalamannya yang masih putih bersih ibarat ubi kayu yang telah di buang kulitnya.

Ubi lepih pun begitulah bila buang kulitnya bertambah lah cun...weh. Nampok je gitu.

Diam2 ubi, makin lama makin berseri........

Amacam bang ??? Raya dah nak dekat ni. Tak kan nak hidang air bujang je nanti. Paling tidak pun ubi rebeh. Carilah cepat2 orang nak tolong rebeh ubi kat dapor deme tu.

Sudah2 lah ulik-ulik kucing kat rumah tu. Cari orang lah pulak. Rimas kucing tu nanti.

shuk

Purple Crayon said...

:).selamat bercuti2 malaysia untuk uncle Ubi dan pan.

Purple Crayon said...

:).selamat bercuti2 malaysia untuk uncle Ubi dan pan.

abdullahjones said...

sibok ke weh?lama tak dengar kabo.

Water Lily said...

Ya..raikan cinta yang disyariatkan syarak :)

Insan Bokoh said...

Hepi father's day bro!

benludin said...

shuk,

kucing yang dibelai tu pun dah beranak pinak...tuannnya bila la plak kan??

Ubi said...

Kepada semua trima kasih..sorry wa sibuk meraih rezki..kah..kah..kah.Bru balik menyelam di P.redang ni lusa dah nak ke hutan plak...A.J keh sebenor ada entri utuk blog aok tapi tak mampu lagi nak email..kah..kah..sorry bro...insy akan saya email balik dari taman negara nanti.

Purple saya bukan cuti2 melaya saya kerja sebenornya...saya ni ke gunung ke hutan kelaut abih redah nak cari sesuap rezeki ke angkasa je blum..ha..ha..

Anonymous said...

aku teringat masa berenang kat Sg Tembeling depan nusa camp dgn mamat bangsa Spanish tu. Sampai tengah2 sungai dia tanya aku samada kat sungai ni ada piranha.

Lintang pukang dia berenang ke tebing bila aku cakap "Ya, ada !!!"

Patut soalan tu ditanya sebelum terjun dalam sungai bukan bila dah sampai di tengah2 sungai baru sibuk nak tanya !!!!!

Kelakar sungguh peristiwa tu.

shuk

Anonymous said...

dah lama tak ke Tmn Negara. Ingat duleh mase kat Nusa Camp, aku berenang kat Sg Tembeling dgn lelaki Spanish.

Bila sampei tengoh2 sungei, baghu tanya keh, ada piranha tak kat sungei neh.

kelam kabek dia berenang ke tebing bila keh kabor ada banyak piranha kat sineh.

Patutnye soalan dia dia tanya masa belum terjun sungai lagi bukan dah lepas tengoh2 sungai baru tanya!!!

Kelakor bila ingat kisoh teh....

shuk