Wednesday, February 24, 2010

Puteri Gunung Ledang

"PAN...UNCLE SUKA MANDI TEMPAT YG CAMNI"

"UNCLE RASA DAMAI DAN LAPANG BILA BERADA DI PUNCAK INI"

"PAN..UNCLE SEBOLEH MUNGKIN MENGELAK UNTUK BERENDAM DI SINI"



DALAM SENYUMAN COMELNYA YANG MALU
PAN BERTANYA KEPADA SAYA.

“Uncle ada jumpa Puteri Gunung
Ledang tak?”

PERTANYAAN NAKAL ITU DIA AJUKAN
KEPADA SAYA SEKEMBALINYA SAYA DARI
KERJA SHOOTING PROGRAM XPLORASI
3-4 HARI YANG LEPAS

“Tak..Uncle Tak Jumpa..Tapi Uncle
jumpa mende2 pelik yang lain….”

“Uncle jumpa apa?...Hang Tuah ke?”

“Uncle jumpa banyak orang2 membaya nazar
di situ…dia orang letak duit dan kain putih
di celah batu,tapi duit tu bukan banyak
dalan 2-3 ringgit je..”

“Nazar tu apa Uncle”

“Orang bayar niat contohnya kalau
dia sembuh sakit…atau dapat rezeki
banyak ke..dia niat nak bayar nazar
mereka kat situ…tapi ini kerja khurafat
Pan…tak baik,berdosa kalau kita amalkan..”

“oooo…kerja bodoh uncle kan!”

“he..heee…tapi uncle sedih ada yang lebih
bodoh dari tu..uncle tengok banyak
cucucicit Majapahit atau mungkin
juga cucucicit Hang Tuah yang bermandikan
air daki badan Bangla..ha..ha..”

“apsal plak uncle?”

“Bangla2 pandai dia orang panjat sampai
bahagian atas untuk mandi…cucucicit
Majapahit dan Hang Tuah mandi kat
bawah sebab malas dan tak larat nak memanjat
tinggi2…badan dia orang boyak-boyak..
silap hari bulan air kencing
Bangla tu pun ada yang tertelan..”

“yulk..”

“Uncle syak je dia orang tertelan tu…sebab
“Uncle tengok dia orang ni dan jadi bodoh
dan pengotor,,,buktinya dia orang buang
sampah merata-rata…tak reti nak gunakan
tong sampah..”

“oooo mandi air daki badan dan terminum
air kencing Bangla otak boleh jadi bodoh
ye…??

“Bodoh,boyok dan tak handal..!”

“Uncle ni dah tua pun masih
boleh panjat Gunung lagi
uncle ni handal macam Hang Tuah ye?!”

“Bukan Hang Tuah…tapi Hang Jebat…
ya sebab Uncle tak mandi air daki badan
Bangla..ahak..ahak!”

KESAYANGAN SAYA ITU SAYA RANGKUL
DIA MENGELEKEK KETAWA DI DALAM
PELUKAN SAYA.

11 comments:

binjidan said...

jari malas nak menaip tapi gemor juga nak mengoment haha

Anonymous said...

:)
p.c.

akiart said...

yg last tu yg best

WL said...

Salam,
Lama tak menengah kawan2

Maaf, saya nak tanya hari tu Encik Ubi minta saya caeikan buku entah apa judulnya?

Malas saya nak view kembali entri lama saya.

Selamat berhujung minggu & Salam Maulidurasul.

Anonymous said...

Lupa nak tanya siapa Pan, anak buah ye?

WL

Hashim Zabidi said...

benda pelik begitu, berjambang dan berbulu
berkematu dicelah-celah batu
cucu cicit hang tuah hilang malu
bangla depa kata ada 'umph'
putri Gunung Ledang jadi malu
lari dari situ
dia menjelma selalu
dalam pelukan kamu,

hu hu hu...

INTAN RH said...

Bro, lama tak baca kisah Pan. Koi ni bila baca kisah Pan, koi mcm dpt bygkan keletah Pan tu.

ada lg yg tak beh kat air terjun tu, takde toilet. so, paham2 je la ye..

:)

ubilepih said...

1)NIK,lama kita tak mengeteh...ha..ha..ha..keh sibuk keluo masuk hutan panjat daki gunung.mengharung sungai dan tasik..semenjak dua menjak ni...

2)P.C tq

3) Bro wa selalu saved the best for last...ahak..ahak..ahak..

4)Sisi lili wa tanya buku Ziarah..ha..aha..PAN anak kawan sekolah saya dulu..dia kematian ayahnya semenjak umur dia 2 bulan..tak pernah kenal ayah dia..

5)Bangla tebal karpet parsi di dadanya...bikin kucing2 malaya geli geleman bila di gesel pak..ahak..ahakk..dengar lagu elvis tu...pasti nostalgia lama menakali kembali di ruang ingatan bapak..ha..ha..Meor cakap subjet real tu tak best...

6)Intan..Pan dah darjah satu..tapi masih seronok nak duduk atas riba saya..aritu ajak saya main koboi2..
tapi saya lah jadi kudanya...bila saya bersamanya memang the mommet is magic,really a good time...tapi sebenarnya Pan ni pemalu and reseverd sikit kalu tak biasa dengan orang baru kenal...

tak ada toilet..ha..ha..ha..itu pasal saya segan sikit nak mandi-manda tempat gitu..

ubilepih said...

ha..ha..ha..seorang kawan baik yang selalu ziarah sini dalam senyap rasa sahdu dengan lagu elvis tu...ha..ha..kadang2 wa ni sentimental sikit..terutama bila baru lepas jumpa dan begurau2 dengan Pan...bening mata dan manis senyum si anak yatim itu selalu bikin jiwa wa hanyut dalam blues..ahak..ahak...
bersama dia memang a very good times bagi orang2 tua macam saya...

TOLONG JAGAN BIARKAN KES PENDERAAN KANAK2 BERLUASA...

kita sedih tak apa tapi jangan bunuh ketawa mereka...(WINK)

IKRAB family said...

:)
kita juga belajar dp anak2 dan kanak2.memang terhibur melihat keletah mereka.
p.c.

Insan Bokoh said...

Bro...

Sometimes it is sad to see what is happening around us... Seeing is believing, i guess...