Friday, January 9, 2009

Dumb,Dumber and Dumbest



Wa amat setuju dengan pendapat mengatakan bahawa

sekolah tinggi sahaja tidak mungkin menjamin sesorang itu

boleh menjadi bijaksana dan berakal baik.

Terlebih dulu wa minta maaf, cerita kali ini bukan tujuan nak

mengumpat tetapi sekadar nak berkongsi pengalaman.Maka dengan

sebab itu nama2 watak dalam cerita ini ditukar,menjadi lebih

Glemer.Cerita ini memang ada kena mengena dengan mereka

yang masih bernyawa di muka bumi ini.Mereka ada lah proksi

Dewaair I di tempat saya meraih rezeki sekarang.


1.Jim Morisson

Si rebel melulu (rebel without a cause),hatta arahan Dewaair I

pun sering di sanggah.Penyokong tegar Barisan Alternatif yang

selalu jamak takyah akan sholatnya.Berusia 46tahun dan

sudah bermenantu tetapi awek masih keliling pinggang.

Bekas pegawai IT di sebuah syarikat telekomunikasi.

Dia memang rebel gilerrr,perangai ini makin jelas terserlah

tika dia nonton berita tv,terutama tv3.Ada je menda tak kena

dihati dia.Siap lah makin hamun sumpah seranah dia akan keluar,

terutama slot berita politik.Hingar bingar la telingga.


“Kiiiyamakkk yahudi ni,patut di hapus je dari dunia ni,bangso

jahanam botul,dapat kek den,den radak jo porut montori nyo.

Negaro2 arab ni pun 1,takut bonar ngan Amarika..bodoh..

*@%..#$#@


Itu contoh maki hamun dia yang paling mild bila megadap

tv..sambil tu tangan dia dok asyik sibuk balas SMS

girlfren dengan mengunakan talipon jenama NOKIA.

Kalau dia tahu siapa di sebalik syarikat yang keluarkan

talipon NOKIA tu…barangkali di humban kot talipon siri N

dia tu…ha..ha..time gini wa masuk bilik baca buku lebih

aman,so dah lama wa tak tgk berita.


2.Mal Gibson

Sudah lama besara.Bekas kerani Bank.Beristerikan seorang

bomoh.Dia kawin janda,anak tiri pun dah besar2.Menurut

isteri beliau Mal Gibsson telah di kenakan ilmu guna-guna

oleh ibu kandungnya.Ilmu hitam ini macam akan

memuja-muja agar Mal selalu balik dan ingatkan ibunya.

Lantaran ilmu hitam ini Mal telah menjadi seorang yang

Absent minded.Wa doubt betul ke ibu dia macam tu.

Mal Gibson akan selalu menerjah wa dengan soalan yang

pelik2 dan berulang2.Kekadang wa menjadi amat rimas

dan juga kesian dengan dia.


8.30 am:

“Ubi…u rasa ada berapa ekor ikan lampam betina dlm kolam

ni?”

8.35 am:

“Ubi…Crocodile Hunter da mati kan?”

8.40 am:

“Ubi… u rasa ada berapa eko ikan lampam betina dlm kolam

ni?”

8.45 am:

“Ubi….Crocodile Hunter da mati kan?”

Emmmm…alahai sabo jer la…


3.Sean Pen.

Graduan lulusan L.A jurusan arkitek.Usia 40 thn.Bujang

Punyai personality monotonous, lurus dan sehala.

DewaairI: Sean ikan Kerai ni kena jangkitan,air

dalam kolam tile dah ada Bactria…so u

amik garam 11kilo masukan dalam kolam

ni.


(Dari awal dah wa ingatkan supaya pindahkan ikan2 tu semenjak

ada construction works kat situ tetapi Dewaair I buat tak endah,

so dia tokey wa ve no say..ha..ha..)


Dewaair I: So u cuba rasa air tu Sean,masin tak?Kalau belum

Tambah lagi setengah baldi,tapi make sure jagan

Sampai masin macam air laut pulak.


(Wa terkejut lihat si Sean betul-betul merasa air kolam ikan Kerai

tu,gluppsss,yulkkkkk….air kolam tu for sure dah bekeladak dengan

taik ikan…alamak bodo makan taik betul dia ni..main pakai ikut je

Arahan si DewaairI yang celaru tu..ha..ha..)


Sean: I rasa masin dia dah cukup lah


(Muka dia selambe land je…perghhh)

Macam-macam ragam hidup ni….

13 comments:

ummzaid said...

mcm2 perangai manusia...
bro ubi..
tgh buat blog renovation ke?

benludin said...

kahkahkah..

aku paling minat karektor Mal Gibson tu...rasa elok dia berlakon Braveheart Part 2....

Purple Crayon said...

hehehe, wa sangat suka la ini punya cerita... sungguh sinis sekali gambaran karektor2 filem di layar perak manusia ni.wa afundi Jim Marison sebagai pelakon terbaik 2019.

ubi,ikan air tawar klu nak bela kecilan2 agak2 brape modalnya termasuk tempat ikan tu dan anak2 ikan sekali.keluasan tanah mmg diambil kira sgt ke?tq.

ubilepih said...

1)sis saya skrang bz dgan ikan-ikan ternak sang dewa air..ha..ha

2)Broken Heart bole lah si Mal Gibson tu...

3) Purple Kalau nak bela ikan tu mesti ada tapak untuk di buat kolam,cost bergantung kepada keluasan kolam,tak lah mahal seseribu dua gitu lah..nak benih ikan u bole deal dgn sya...anyway utk maklumat lanjut u bole bagi ur email tak..?walaupun sya tak lah terrer sgt lgi jika ada apa-apa sya bole bantu insy saya cuba tlg..cuma sy nasihatkan berhati-hati dengan tawaran krusus yg byk pihak swsta orgnise tu..especialy yg ternak dlm kanvas with package pinjaman.tq

Purple Crayon said...

tq ubi.wa minat gak nak dptkan info saja nak tau dulu kan.kat kg wa tu bnyk gak org dah buat ternakan ikan keli dan lain2.teringin gak klu buat selain dp apa yg dah org buat kan.spesis udang harimau masuk dlm kategori ni juge ke?seribu-dua ribu RM?eh bukan mhl lagi ke..klu jumlah tu oklah taklah berpuluh ribu RM sgt kan.wa mmg tak tau sgt hal ni tp keen to get basic knowledge abt it.
ni emailnya : shima_cute@yahoo.com
tq bnyk2 yer.

amey ahmad said...

bro,
boleh tau tak bro keje ternak ikan kat mana dan company mana? (kalau rahsia, takpe lah.. emel: ameyahmad@yahoo.com)

ubilepih said...

salam semua

wa lagi sibuk begelut selut...sehari dua lagi insyaallah wa email lu purple n lu bro amey...itu no hal pnya...TQ

Purple Crayon said...

okeh bro, slmt menjaga ternakan dewa air tu yer :)

jawa peranakan said...

runut bunyi tu iramanya bunyi jawa..

tajuknya juga bunyi jawa..RELAX tu perkataan jawa tau..maknanya REHAT..

ubilepih said...

Yo Bro...orang Italy macam wa cakap RESTO..piano-piano no donna no pianjare..ha..ha..kalau Kaca baca mungkin dia boleh terangkan maksud wa tu..he..heee..bila nak pekena teh bro?

jawa peranakan said...

gua tak boleh minum teh..angin la..
kita pekena minuman keras yang halal mau?

iaitu KOPI O KERAS..

ubilepih said...

ha,,ha,,wa ingat lu mau ajak wa minum air batu...kopi keras nanti bisa kena sakit KERAS bro..anyway org jawa cakap biar kurang Beras jangan Kurang KERAS kan..:)

meet uncel benludin said...

kena KOPI JANTAN la baru keras

nak lagi keras pekena KOPI JANDA..haha