Wednesday, July 1, 2009

Nature Guide: Heartbreak Hotel


Kurang 15 minit ke pukul 3ptg.Panas matahari semakin terik berbahang
Badan saya sudah melekit dan sedikit masam kerana peluh.Jadual bas
ekpress saya ke K.T bertolak dari Temerloh pada jam 9.30mlm.
Maka masih banyak masa dan saya tak nak cuma melanggut sorang2
di Bandar ikan patin ni.Pikir punya pikir saya memutuskan untuk sewa
bilik hotel,sekurang2 nya boleh saya merehatkan badan serta dapat
"refreshing" sikit kira ok lah.Saya teringat satu hotel murah kat kawasan
bandar lama Temerloh.Dulu saya pernah tolong kakak sepupu berniaga
nasi lemak dikedai kopi bahagian bawah hotel ni.Masa lama2 dulu masa
muda2 dulu..ha..ha..ha.

"2 pulu lapan linggit maaa...mandi punye tempat lua loo...bole ka?"

"Boleh la apek..."saya malas nak banyak soal...janji saya bole ZZZzzz
sebentar,cuaca panas bikin mata layu loooo...

Sengket abis hotel ni...tuala good morning nipis ya rabbi lebar 2 kaki.
see through plak tu..ha..ha..Hotel ni pada fikiran saya kalau di tahun2
70an mesti ada 'Ayam' punye..ha..ha..
To add more blues..sebelah bilik saya ada lelaki Tionghua sedang melalak
karaoke lagu balada cina, melancholy sungguh.Lalakan beliau membuatkan
saya dapat rasa betapa laranestapa jiwa mamat tu.Sambil bebaring
saya menatap sayap kipas di lelangit kamar sedang berputar.Fikiran saya
megubah irama lagu cina sebelah kepada irama lagu Sumbangsih nyanyian
M.Bakri..alang2 blues biar rabak terus....ha..ha..ha

2bulan 5hari sebelum tarikh hari ini saya menerima SMS:

"Ubi...koi sedang nengok aok kat tivi ni...ehhh..awak dah berisi
sikit yek!"

"Ehhh...yek ke saya tu Riha...ha..ha..orang lain kut"

"Tak yoh pedaoh lah..koi kenal ngat lagi ex hero koi weh"

"ha..ha..ha..itu semalam yang dah jauh...kamu masih seperti
dulu Riha..masih suka berseloroh...tapi sekarang saya bukan lagi
Eric Estrada kamu yang dulu..semua dah pudar...dah tua..ha..ha"

"tapi manisnya masa bersisa...ha..ha..sebenornya koi kadang2 tu
teringat juga kat aok weh...tapi keadaan telah membatasi kita..dapat
tengok aok kat tivi ni terubat juga lah ghindu..ha..ha"

"oppppsss...kamu jgn genit dan nakal Riha...yang semalam biarlah
berlalu...momment itu kita simpan saja..seperti janji saya dulu
saya akan selalu mendoakan kebahagian kamu..saya bersyukur
kamu sekarang melalui momment2 bahagia dalam berumah tangga."

"Terima kasih...aok bila lagi..tak baik membujang lama2...ke dah ada?"

"Emmmm...Insyallah...tapi tak berani nak cakap Riha,saya ni masih
marhaen dan selalu rabak2 macam dulu jugak...cuma doa2 kan lah saya"

"Koi doa sokmo kat aok..cuma kalau jadi esok aok jgn lupa jemput koi
tak yoh bebesor sgt amik wajib je Bi"

"Terima kasih...insyallah"Alamak aku jadi rindu bangat sama Pan..emmm
terang cakap padaIbunya lebih2 lagi ..ha..ha..ha biasa la manusia...
macam meor bilang itu elemen kasih sayang ...ha..ha..ha.

"Ubi...koi sayang aok...jaga diri baik2..ha..ha"

"he..heee...terimakasih sekali lagi,kamu juga! titipkan salam pada
suami kamu"

Azan asar dari masjid yang jaraknya kurang lebih 200m mengejutkan
saya dari mimpi di siang hari.Astarfirullah...bergegas saya bagun mandi
kemudiannya ke masjid.

P/s: Orang Temerloh kalau kamu mendakwa bandar kamu tersohor sebagai bandar ikan patin,sila buat sesuatu terhadap acaman kepupusan spesis ikan itu di sungai Pahang.Misalnya cuba buat projek santuary ikan patin pulak,macam yang di buat pada Kelah. Jangan hanya berbangga dengan Patin sangkar je weh.Intan u take note....consultan fee saya tak mahal...belanja makan je..he..he

bersambung

20 comments:

benludin said...

tokey hotel tu pakai pagoda...seluar pendek..hisap rokok..sambil berkipas tangan??

spek letak kat dahi??

haha..imiganisi je nih

binjidan said...

temerloh oh temerloh tak de ke orang nk panggil cakaprakyat buat show kt sna..isshhh kampung keh juge tu..

jawa peranakan said...

gua pun penah lepak hotel bajet kat kuantan dulu..HOTEL HOI KENG.. penyambut tetamunya nampak macam ibu ayam..haha..

aircondnya pulak berbunyi seperti enjin 4X4 diesel..siap merembeskan air batu kecil..

ubilepih said...

1)Watak itu hampir tepat

2)Entah yek...tak sudi ke org temeloh weh jemput kita...Aok temeloh beloh mana nik...?

3)Hotel jelai je yg HEROnya..ha..ha..bro lu dengor lagu sumbangsih tu..dalam maknanya tu...

INTAN RH said...

Adeh...kena menjwb gak sbb nm koi ada dlm entri kali ni...hehe. Koi sebenonya bkn "pemain utama" dlm hal2 upgrade town ni tp ada jugek sekali-sekala DO pggl, mntak idea. Nk ngutuk pun blh katanya.

Kat cni sebenonya br jek ditubuhkan koperasi pemilik sangkar ikan patin, pengerusinya pun sedara beloh mak koi. Tapi nmpknya ada kepentingan diri, gitu la beri peha, nak perut.

Nti la koi cuba "sound" ke rodong2 koi kat majlis tu, kot2 ada perubahan. Neway, aok jenguk dok dataran ikan patin? Koi malu jg nak ngabo kat org, kat sini ada dataran patin. Nm jek dataran tp sunyi sepi weh... :P

ps: Koi minat Eric Estrada tu, citer polis tu koi tak lupa hehe

INTAN RH said...

Psl hotel, len kali blh la lepak kat GreenPark ke, Sri Malaysia ke atau klu kat Mentakab, Bkt Bendera Resort..ada la swimming pool.. :)

Klu la koi yg msuk hotel hak beri tuala gud mng transparent tu, konpem org kabo koi ni mak / anak ayam... :P :P

Anonymous said...

Last part tu macam cerita Sangam ( betul ke terjahan aku ni sebab tak pernoh tgk Hindustan ).

Ubi.. ini cerita macam Indiana Jones pun ada, Dosti pun ada dan pilim biru pun ada.. keh..keh..keh..

Indiana Jones : Bab2 mengembara tu lah.

Dosti : Pasal kisah cinta tu lah..

Blue film : Tuala nipis tu. Masa tu pakai sependar tak? Kalau tak...alamak. Rabak !!!!!!!! See through.

shuk

Anonymous said...

ubi,
Sedak lagu Beatles tu. Koi ada cd lagu Beatle tu dan copy dlm cd utk aok. Nanti jumpa, koi kasi

shuk

ubilepih said...

1)Intan koi ni org yg simple..mana2 pun bole...saja je koi pilih hotel tu sebab banyak kenangan koi kat area itu..ahak..ahak..tq

2)Biasa lah cerita wayang shuk,kena ada elemen2 gitu2.Bro lu klik kat ayat Sumbangsih tu..tgk videoklip tu..itu lagu favourite keh..ibu Pan pun gile dgn lagu ni...Keh da sampai salam aok kat abang Bedu..insy keh akan buat cerita pasal dia nanti..
Bila nak mengeteh dgn Pan..ha..ha.

Anonymous said...

Aku ada cd tu..CD M Bakri lah. Bukan cd blue. Bila nkau nak anto resen kat KL, bagitau ler...

Nak mengeteh dengan Pan aje ke? Tak pelawa ibunya sekali?? Keh..keh

ummzaid said...

makanya lambat lg ke keh nok dpt manila kadnya?

sayu keh baca n3 ni bro..
w/b/m/pun moga bro sentiasa dlm lindunganNya..

a.b geldofg said...

kawan pulok nok cabar oghang lepih
kalu betul siti tu oghang lepih
kawan cabar die buat konsert
besar2an kat kuala lepih

ubilepih said...

1)Shuk Birthday Pan arini,mak dia tak ada lepas Ke Sabah...malam ni baru balik.Pan suruh aku turun esok,aku cakap ayah aku tak sihat..dia suruh bawak ayah aku jumpa dia..ha.ha..dah macamana aku tak terhibur dengan mamat tu...

2)Ummzaid terimakasih banyak...semoga Allah merhamati puan sekeluarga...hidup ini biar lah ada sedih supaya hati kita lembut dan selalu ingat akan Allah.

3)Aiya sifu...nyanyi kat lepih tak glamour...tak leh buat duit..dia dah dibelit rantai Dato kena jaga status duniawinya...tapi aku suka atok dia dulu main biola..hebat.Al-Fatihah untuk Aki Bacik..

Anonymous said...

Ubi, emak dia lepas ke Sabah? Nak jumpa bini aku ke? keh..keh..keh

Abih tu Pan tinggal dgn sape? Aku kesian kat budak tu. Bukan apa, dia dahaga kasih sayang seorang bapa. Budak tu senang di pupuk dan di bimbing. Budak baik, macam bakal "Pak tirinya" juga"

Aku ni dah tua bangka pun masih dok teringat arwah ayah. Tiap kali balik, pasti aku ziarah kubor dia.

Nkau mesti ingat. Kawan2 Pan tu ada emak ayah. Mesti kekawan dia cerita pasal ayah dorang. Jadi Pan akan terasa lah.. Kita mesti faham jiwa kanak2 seusia macam dia.

Dalam usia dia, otak dia lebih banyak memikir "why, what and how"

Aku dlm usia begini pun memikir kearah tu jugak

1. Why I should have only one wife, not two.

2. What happened if I married another one ?

3. How to get my wife's thumb print as a consent to marry another one?

Jangan buat kerje, weh... Lebih pening jaga bini sorang dari jaga rakyat satu Malaysia !!!!!

shuk

Anonymous said...

" ubilepih said...
1)Shuk Birthday Pan arini,mak dia tak ada lepas Ke Sabah...malam ni baru balik.Pan suruh aku turun esok,aku cakap ayah aku tak sihat..dia suruh bawak ayah aku jumpa dia..ha.ha..dah macamana aku tak terhibur dengan mamat tu..."

Ubi.....

"dia suruh bawak ayah aku jumpa dia..ha.ha.."

Falsafah...falsafah.. Tak kan nkau tak faham. Pan suruh masuk meminanglah tu !!!!!!!!!!!!!


Shuk

Purple Crayon said...

hehehe, falsafah yang ada dalam maknanya tu. apepun wa doakan yg terbaik buat lu la bro :)

WanBeruas said...

..ikan patin masak tempoyak,nasi tanak kayu api..makan atas dangau...sambil tengok sawah menghijau...ish ishh!

Anonymous said...

masa aku lepak2 kat Amcorp Mall, aku terjumpa audio cd "Akhir Sebuah Impian". Filem ni lakonan Broery Marantika dan Emilia Contessa.

Ini lah pilem yg terakhir aku tengok kat Panggung Paradise dan of coz di Lepih. Aku masih ingat kat Panggung Paradise tu ada Shell, tempat Kak Minah bini Zainal Labu berkerja.

shuk

Anonymous said...

Ubi, aku terjumpa audio cd 'Akhir Sebuah Impian'; pilem yg terakhir aku tengok kat Panggung Paradise dan itulah kali terakhir aku tengok wayang kat Lepih.

Anonymous said...

Mr Ubee, semalam aku pergi AMCORP Mall. Tiap Ahad ada jual barang2 lama/antik. Aku terjumpa audio cd pilem 'Akhir Sebuah Impian' lakonan Broery Marantika & Emilia Contessa.

Pilem ini merupakan wayang terakhir aku tengok kat Panggung Paradise.

Aku jumpa tin rokok Gold Leaf. Dulu kat meja2 restoran banyak tin2
rokok.

Harganya pepaleh lah mahalnya. RM150.00 satu tin. Tin Dumex warna biru tu pun ada.

shuk