Tuesday, September 2, 2008

Jiwang 1




Ini hari,ini panggung menayangkan cerita yang
berbaur dengan emo(gua pinjam istilah kaca,
minta lu halalkan pinjaman ini kaca..he..he)
ini cerita gua, cerita syok sendiri yang ingin
di kongsi-kongsi maaf kalau lu orang boring.

Permata Hati:

Pan!
Sewaktu kamu merenget-renget di ribaanku

“Uncle tak usah balik lah lagi esok,adik
belum puas main-main dengan uncle”

Waduh dengan ayat mulus mu itu telah
menyengat tangkal jantung nurani ku
dengan lestrik sendu nan pilu.

Pan!
Uncle sangat mengerti akan pahitnya
menelan jadam kesunyian.Kerana antara
kita telah punya pengalaman yang sama.
Sama-sama telah merasai kehilangan insan
yang tersayang.Bedanya ayahmu pergi sewaktu
kau masih tidak mengerti apa-apa manakala
Ibu uncle pulang kurang lebih setahun nan lalu.

Pan!
Pada usia kamu cuma 2 bulan ayah mu telah
di jemput tuhan.Pastinya kau tidak mengerti
apa apa di saat itu,malahan raut wajah ayahmu
pun belum mampu kau hafal.Kini pada takah
usiamu 5tahun dan telah mula mengerti alam
sekeliling maka sendirinya kau telah mula
belajar mengenal erti yatim.

Pan!
Tahu kah kau bahawa kini kamu adalah
permata hati kerinduaan ku.Uncle amat
bersyukur kehadrat Allah dan beterima
kasih pada ibu mu kerana menghadiahkan
ruang ini.Ruang yang mengizinkan kita
bersama,mengenali dan bermesra.

Pan!
Tika kau lena di sisi pembaringan ku
kau akan merangkul ku dengan pelukan
lembut mu,terasa jiwa berselimutkan
kasih sayang dari alam Firdausi.
Lembut elusan nafas kecilmu singgah
di dada telah menyemarakan naluri
kasih kebapaan ku.

Pan!
Wajah lena mu akan ku tatap sepuas
puasnya.Lalu ku kucup ubun-ubun mu.
Lafaz doa ku titipkan

“Ya Allah kau jadikan lah anak ini anak
yang soleh.Penuhi lah usianya kelak
dengan kebaktian dan keberkatan.Jadikan
dia anak yang sentiasa menaburkan bunga
bunga doa buat ke dua ibubapa nya.Hidupkan
dia di dalam Ilmu,Iman dan Amal”

Pan!
Uncle sekadar bulan terpinggir di sudut yang
jauh,mengharapkan agar sedikit sinar kasih
ini bisa sampai dan dapat menerangi malam
lara mu.

Pan!
Ayuh tersenyum lah!!.Manis aromanya
telah banyak mengusir sepi uncle.Lelaki
ini cuma sekadar ingin tumpang berteduh
di naugan erat kasih mu.
Muaaahhhhh uncle sayang kamu.

11 comments:

benludin said...

sob..sob..sob...

intan rh said...

no word to say... :(

Anonymous said...

Tsk..tsk..tsk... U make me feel that love exist. U r full of love, bro.

Anonymous said...

errrrr...

aku say no more la encik..emo tak habis lagi ni..dah encik tulis citer sayu pulak..

-kaca-

ummzaid said...

ameen...

ubilepih said...

TQ...sila enjoy soundtrack pilem ini...ha..ha..sori gua tak sedia kan tisu...kalau merah mata lepas kluar panggung wa minta maaf..he..he..anyway gua cuma belajar untuk menjadi manusia di bumi Allah ni...kat sini gua singgah sementara saja..so tak elok kecoh2..nice 2ve a full of luv...kena selalu ingat itu Bissmillah..wink

shafinar said...

takleh nak baca slow2 sampai abis.. baca separuh ayaq mata dah meleleh ...memang..hanya mereka yg pernah kehilangan akan mengerti erti kehilangan itu sendiri...

ubilepih said...

Kita kena redha dengan takdir Nat...teruskan hayat sebagai manusia yang selayaknya...semua yg ada di dunia ini akan fana suatu saat nanti...:)

Anonymous said...

Nat... Altho u have lost sumone, u have lost that love... u have to remember that there are sumone out there who loves u the same... termasuk ler saya...

Abang PBB... dont stop giving out the love...

(Nina)

Anonymous said...

lagu permataa haati ni fav wa masa baaru belajar main gitar thn 82 dulu bro..nyanyi lagu broery ni mmg senang,cuma sedap dgn tak sedap jer,,ha ha..
anyway..hidup-cinta...fitrah alam semesta

ubilepih said...

betul cakap Nina tu Nat...life ni its all about giving..ha..ha..menanam disini menuai di sana..keh..keh...
Nina saya ni harta benda tak ada LOVE je yang ada...so itu je yg dapat saya bagi kan kepada hidup dan kehidupan..he..hee..

Gua kalau kena nyanyi karaoke untuk entertain guest..selalu nyanyi Brorery je..untuk selamat..kah..kah macam lu cakap senang...cuma sedap dengan tak sedap jer..kih..kih