Monday, May 25, 2009

Hujan Panas

Purnama mengambang namun ozon tetap bocor
Stesen Keretapi Jerantut 12.45 tgh hari
'Train to Wakaf Baru will reach here at 3.00pm"
Aku terdengar kerani kaunter itu memaklumkan kepada
pasangan mat salleh di depan aku.

Oh banyak masa lagi!..maka aku amik keputusan lepak
kat cybercafe azmi yg terletak lebih kurang 200meter
dari stesen.
Wah..panas betul cuaca hari ni.Kemarau!.Seminggu
sebelum hari ini aku ke Taman negara dengan harapan
nak buat guiding.Alas!!! kat sana pun kemarau pelawat
sekarang.Barangkali akibat outbreak H1N1...atau juga
sebab tempat itu dah hilang berkat sebab banyak maksiat
yang membiak macam kata Ben.Guide2 setempat pun
mengeluh dengan kemarau itu.Freelancer macam aku
lagi2 lah pulak perit dan runsingnya dengan poket
yang semakin mengering.Pehhh..kena cari alternatuf
lain sebagai sumber rezeki ni..tapi apa aku boleh buat
dalam usia yang dah asar nak masuk magrib ni...
selama ini itu je kerja yang aku tahu dan selesa...
rabak..rabak

2.00ptg
"Apek...ini surau kunci ke? aku bertanya pada apek
penjaga toilet stesen.
"Kunci"Apek
"Mana mau angkat itu kunci?"
"tak tau loooo"
Ooo..sekarang malaya bukan negara Islam Hadari lagi
aku lupa.Apa khabar Islam Hadari sekarang?!

2.30ptg
"Kuala Lipis 1"
"4 ringgit"
Aik..!!!! jadual train berubah..tambang pun naik...baru
sebulan aku tak naik train...cepat betul berubah.
Depa tak tahu ke aku semakin rabak..rabak..

3.00ptg
Bayang rene train pun tak muncul....aku tengok
mat salleh dua orang tu dah resah.
Welcome to malaysia my friends..ha..ha..haa..
nak buat macamana KTMB itu sendiri telah membawa
maksud Keretapi Tak Tentu Masa Berlepas.
Aku cabar pak2 menteri jom ikut aku berkelana
dalam dunia orang rabak2 tak yah lama 1 minggu
cukup...ada berani ka? Go deep into the society
bro kalau mahu tahu senang susah nya rakyat.

4.30
Dalam train berselang dua seat di depan aku
seorang ibu muda bersama anak perempuan
yang manis seusia Pan aku jangka.Anak cilik
itu tersenyum pada aku.
"Pan beban rindu ini uncle galas dan ianya
amat menyengat lagi ngilu...."
Barangkali...ya barangkali kita tidak lagi dapat
bertemu bagai dulu.Tidak mungkin uncle dapat
merangkul kamu dengan kasih sayang,tidak lagi
dapat uncle merasa lembut nafas mu di dada sewaktu
kau lena di sisi uncle...namun itu takdir yang uncle
kena redha dan akur.Pun begitu saat semalam waktu
bersama kamu ada lah momment paling bahagia
buat saya.Kamu akan terus bersemadi di hati hingga
ke nafas terakhir saya di dunia ini.Sentiasa setiap
detik hidup yang saya lalui akan saya iringkan doa
agar kamu berbahagia dunia dan akhirat.Kamu akan
menjadi kenang-kenangan dalam doa saya.

"Tiket En."Inspektor tiket
"opppss...nah"Lamunan aku terhenti.
"Gua Musang!.."
Hah patut lah harga Rm 4.00.Kerani tu silap dengar
dan aku pula tak tengok2 dah tiket tu tadi...!!!
Chissss!!!! rabak..rabak...

Rumah 9.30 malam

Berus dan warna2 arkrilik aku palit2 di dada
kanvas buat melayan rasa racau aku.
PURNAMA MENGAMBANG NAMUN OZON
TETAP BOCOR..aku lahirkan di dada kanvas.
Aku semakin rabak dan blues

17 comments:

jawa peranakan said...

Lokasi : KL Sentral..

Ubi baru lepas beli tiket untuk balik ke Lepih..Berjalan menuju ke boarding hall..Disapa oleh seorang Abg KTMB yang ramah tamah..

ABG KTMB:Train pukul berapa bang?
UBI:9 pagi
ABG KTMB:ooo..Bbiasanya train lewat bang..Kadang2 lewat sampai sejam.. Kadang2 lewat sampai 3 jam pun ada..
UBI:Kalau macam tu sempat saya sarapan dulu bang..sekarang ni pun baru jam 8.45 pagi..
ABG KTMB:Ohh..Sempat sangat tu..

Baru sahaja Ubi nak menyuap karipap di cafe berhampiran,sebuah train ke Lepih sampai..Jam di tangan baru 8.55 pagi..Tergesa-gesa Ubi berlari ke arah train. Namun kerana faktor usia,larian Ubi tidak sekencang dahulu.Train berlepas tanpa Ubi di dalamnya.. Ketika sedang tercungap-cungap,Abg KTMB yang ramah tamah tadi menegur.

ABG KTMB:Kenapa bang?
UBI:Abg tipu saya..Abg kata train biasanya lewat..Ini belum pukul 9 pagi dah jalan..
ABG KTMB:Oh..jangan risau..Train abg belum sampai..Yang tadi tu train yang sepatutnya sampai semalam..

sekian,wassalam..

jawa peranakan said...

oh ya..
kepada para kenalan saya yang bertugas di KTMB,jangan marah saya jika kalian tidak senang dengan komen saya seperti di atas..marah la ubi.. dia yang mula dulu..haha..

benludin said...

jp,
itu sudah dikira entri..bukan lagi komen...haha

Nan Blues said...

bro.rindu aku ke kampong menebal.masok blog deme tengok gambar 'batu 0'.memang unik.ujong bulan ni nak balek.salah sorang adek bradek mak aku nak buat kenduri rumah baru di cegar peroh.sorang lagi di gua se..dengar kabar baru ni di tegur puak bunian..belakang rumah dia.

Purple Crayon said...

hehehe, drama telemovie arahan JP sungguh menyentuh kelbu.
ubi,ketapi ko naik tu pastinya bukan bertingkap berfresh aricond cam dulu kan ;)

aku tak mo komen dah KTM wlu aku tau jadual tak tepat sbb aku pernah terlewat sekali masa nak ke utara naik mlm...bukans alah aku....salah komuter geng ketapi gak yg 5 kali tunda ke kl sentral.so aku call ckp dgn stesen master....minta tlg tunggu aku.sampai sana ketapi dah 20 minit tunggu aku hehhehe....tq bebanyak KTMB :)

Purple Crayon said...

hehehe, drama telemovie arahan JP sungguh menyentuh kelbu.
ubi,ketapi ko naik tu pastinya bukan bertingkap berfresh aricond cam dulu kan ;)

aku tak mo komen dah KTM wlu aku tau jadual tak tepat sbb aku pernah terlewat sekali masa nak ke utara naik mlm...bukans alah aku....salah komuter geng ketapi gak yg 5 kali tunda ke kl sentral.so aku call ckp dgn stesen master....minta tlg tunggu aku.sampai sana ketapi dah 20 minit tunggu aku hehhehe....tq bebanyak KTMB :)

Purple Crayon said...

hehehe, drama telemovie arahan JP sungguh menyentuh kelbu.
ubi,ketapi ko naik tu pastinya bukan bertingkap berfresh aricond cam dulu kan ;)

aku tak mo komen dah KTM wlu aku tau jadual tak tepat sbb aku pernah terlewat sekali masa nak ke utara naik mlm...bukans alah aku....salah komuter geng ketapi gak yg 5 kali tunda ke kl sentral.so aku call ckp dgn stesen master....minta tlg tunggu aku.sampai sana ketapi dah 20 minit tunggu aku hehhehe....tq bebanyak KTMB :)

roh a.b geldofg said...

bro kanvas lu lelaki ke pompuan?
kalau kalau kanvas lu pompuan mesti best dada kanvas ko kan?

INTAN RH said...

Azmi tu kulit mcm Denzel Washington sket, pakai spek..ye gitu?

Ubi said...

1)Jp betul ckap Ben.

2)Purple hebat kamu...ha..ha..ha

3)Kalau Pempuan itu kira Tatoo untuk dia..semoga dia senang nak masuk Kelab Tak ada dara yg tengah Hype kat K.L tu..Bro aku minta ko komen pasal art work aku tu...ha..ha..ha

4)Bro Nan aok balik berapa ari bulan kalau kebetulan keh ada kita pekena teh kat centerpoint.Tapi 30hb ni keh kena ke Taman Negara.

lanterajiwa said...

salam... bro... hari Ahad ni ke mana??? ke KL??? aku ke KL... jumpe di CM...

roh a.b geldofg said...

bila ko turun sin kita ceritalah

nanti aku hntam art ko kt sini
ko marah aku pulak

hahahahahaha

hntam kt kdai mamak..
boleh aku pujuk dgn air susu kambing

Pyanhabib said...

fantastik!

ubilepih said...

1)Salam latera sori aku ahad kat taman negara meraih rezeki..ha..ha kemarau aku la ni

2)Roh..ok nanti aku inform bila aku turun insya 1 lagi artwork aku menyusul dalam minggu depan ke kalau sempat siap...Marah..ha..ha..aku ni insy jenis payah marah...

3)Taiko Bro Tq..tapi apa yg Fantastik tu..he..heee.selamat memasuki gerbang warga emas...

ummzaid said...

pohpaleh lambatnya ketapi semalam ..

teringat pengalaman neman org balik ke merapoh di stesen ketapi mentakab.. keh tgh mencari2 berita org merapoh teh..

bro..tgh blues pun lukisan lawo..
kalau keh hbs dah kena kerenyok..

hafiz said...

Aku org KTMB -36 tahun dgn bau rel dan kelikirnya.. akhir akhir ni aku tersintak dan kagum dibenak..
kerana,mungkin saudara dah baca Sajak `MENANTI` dari Eva masih untuk sebuah nama-lim swee tin. pengalaman yang berulang ulang...
entah bila nak selesai` lewat- kekadang batal pun ada beb` kena naik bas dan macam - macam lagi
Esok lusa aku berpisah dgn nya..tapi seronok tau dgn ktm..!

Anonymous said...

Aku org KTMB -36 tahun dgn bau rel dan kelikirnya.. akhir akhir ni aku tersintak dan kagum dibenak..
kerana,mungkin saudara dah baca Sajak `MENANTI` dari Eva masih untuk sebuah nama-lim swee tin. pengalaman yang berulang ulang...
entah bila nak selesai` lewat- kekadang batal pun ada beb` kena naik bas dan macam - macam lagi
Esok lusa aku berpisah dgn nya..tapi seronok tau dgn ktm..!