Monday, November 17, 2008

Cuti


This story I dedicate it special to my beloved Pan,his Bros n Sis…

above of all his wonderful and beautiful mom..


Cerita ini dalam bahasa orang Lepih dengan loghat Itali ulu yang pekat.

Jika ada yang tak paham sila rujuk nota kaki.


Bebudok zaman blutuh2 ni kalau Keh sebut pasal Gumbe,Dapur semawo,Gobek

Emping hatta Piring hitam pun mau chika otak demenye,Pelik menatang mende lah tu.

Usoh kabo bebudok urban,bebudok pekan koboi ni pun 2x5.


Bebudok zaman siber ni lain amat weh dengan kome dulu.Nak pulok musim cuti2

sekoloh ni.Bebudok sekarang tak advencer macam kome dulu2.Deme la ni handal

dengan playstation je,duduk teperap dalam ghumoh.Paling advencer pun deme gi main

bolo petang2 atau yang handal bodo sikit gi willi gi wekang,buat punoh reta mak aboh.


Kome dulu huh! tak cukup tanah lah kome rayau.Xplor sanasini.mende permainan

kome masa tu?…kome main polih sentri,kondang kondi,cop botol,gasing,layang2

tuju getohgelang,tepok gambor,tarik upih banyok lagi lah kalau nak cerita tak abih.

Yang bebudok pempuan main masok2,batu seremban,congkok tapi kekadang ada

juge deme join main ngan bebudok lelaki.Yang dah tentu wajib bagi kome anak2 Itali

ulu ni ialah mandi sungai.nak pulok musim kemaro,tengoh ari lengit tu lah kome syok

berendam jadi kerebo balau…qah..qah..qah..sampai bekurai kulit kena daki air.


Tapi ade dua permainan kome masa bebudak dulu yang tak berapa molek di

lakukan,menjebok burung dan main lawan speder.Deme tau menatang mende speder tu?

…Speder tu lelabe cakap orang Lepih orang urban panggil Labah2.Tetapi kome orang

Itali ni doh tebiasa cakap omputih cuma sebutan je pelik sikit.Ade sejenis lelabe atau

speder yang akan kome tangkap dan simpan dalam kotok mancih.Nak dapat speder

jenih ni mudoh je dalam kebun kiri kanan gumoh banyok.Kome akan potong daun2 pandan

letok dalam kotok mancih tu untuk jadi sarang kepada sang speder kome.Makanan nya

kome bunuh semut2 alus jamu kat speder tu.Untuk minuman menatang tu kome bagi air liur

je.Bila jumpe dengan gu,kome pakat pelagakan speder tersebut.kalau agak speder kome

tak berapa melawan,kome amik letak dalam gemgaman lepas tu tiup,konon nya nak

bagi power kat Sang jaguh..ha..ha..ha..pandir sungguh kome dulu.Yang paling lawok

kalau yang kome pelagakan tu speder belainan jantina,instead nak tengok speder belaga

kome akan tegok menatang tu buat bluepilem atas kotok mancih.Kalo keh pikir2 balik

sekarang, ini lah permainan yang amat melanggor etika konservasi…ha..ha..ha kerana

menzalimi haiwan.


Pun gitu keh ralat juge si Pan keh tak dapat mengalami advencer2 ini.Tamboh pulok dia

dilahirkan sebagai budok Urban.Ia lah la ni ada lelaki kucing yang suke tangkap

bebudok comel macam Pan..bahaya kalau merayau2 main macam kome dulu2.


So pada Kak long,abang2 uncle ucapkan selamat becuti tapi jagan cuti mengulangkaji

pelajoran pulok.Jangan menyakat adik tu sangat…dia tu budok hebat dah berenti

sekoloh pun..ha..ha..ha.jangan lupa tolong2 Mok deme juge.Jage diri baik2.


Sarikata:

Keh: Saya

Kome: Kami

Deme: Mereka

Chika: Mabuk/mual

Weh: ungkapan bagi mengambarkan sesuatu yang melampau.

Reta: Harta

Lengit: Terik

12 comments:

INTAN RH said...

cuti skoloh gini, anok2 koi sibuk ngemaih dan menyepoh rumoh jek. Lepaih tu main dgn kuceng...kdg2 koi pun chika nengok kdaan dlm bilik tido deme..lemaih...

blackpurple @ jowopinter said...

Cuti sekolah anak-anak kampung memang best. Mencabar!

jawa peranakan said...

tak boleh nak komen sebab kekangan dalam pemahaman maksud.. mungkin boleh difahami maksudnya dengan bantuan KAMUS LEPIH - JAWA..

Insan Bokoh said...

Eh...? Pan buat keje part time ke cuti skolah ni? Dah jd competitor pada mat pakistan yang jual carpet neh!! hehe..!!

Apa2 pun.. wishing 'uncle' all the best.

ubilepih said...

1)Keh cadang aok bawok bebudok tu gi mandi kat pulau chekas ulu dong nun.

2)Bener bro..anak kg memang best...close to nature..tapi bbudak urban nampak kita koro la kut..ha..ha
tapi wa rasa lu tak penah main laga spider kan..ha..ha

3)Kamus lepih...insy Ben sedang usaha kan..nanti rujuk kat dia:)

4) Like uncle like son ha..ha..ha bukan bole dok diam mamat tu..active memanjang..nampak basikal apek punggut kotak dekat menara condong Teluk Intan ari tu terus nak posing dgn basikal apek tu..baguih gak latihan untuk jadi enviromentalist

ummzaid said...

pohpaleh raban aok encik..bg minum air liur je?hehe...koi tak main laga speder gitu, ketnya kome kenai sgt jenis speder bebudok buat laga tu..congkok kome gali lubang bawoh rmh, guna buoh getoh..sesambei tu tiup tanoh cari ...adeh, kome lupe dah mende namanya ulat dlm tanoh tu..rupa macam kutu.. :D

comel pan, mashaALLAH :) darjoh berapa le ni?

::lynn:: said...

encik... sy suka laa entry encik nih... balajor bahasa lepih.. terbayang2 rupa pok sedara sy jer menyebutnya... he3...

benludin said...

kalau main bola kat padang mmg penuh gemunchor kat seluor...lepas main bola pegi pulok nangkap gegencho...haha

amey ahmad said...

bro Ubi,
yes, Hymier dulu dengan WWF but now buat consultant co sendiri. Dia aktif dengan Malaysian Karst Society (dia President la..). Dah lama tak emel dia. Kalau bro nak contact dia, just let me know.

p/s: nanti wa nak pi Kenong, boleh singgah minum2 sama kot.. dgn bro Ben skali..

Purple Crayon said...

hehe, best gak baca lohgat pahang ni.koi paham, yg tak paham buat2 paham ler hehehe.
tp aku mmg setuju zaman budak2 skg mmg advance kengkadang rasa mcm tak meriah je cam zaman kita dedulu.

ubilepih said...

1)ha,,ha,,ha Puan saya pun main kutu tanah tu bawah ghumoh nyang saya dulu...Pan tadika 5th..tapi masa saya jumpa ari tu dengan bangga nya dia cakap dengan saya.."Uncle adik da tamat Sekolah"..ha..ha..dia malas sekolah da sebab ada confrontasi dgn Che gu dia...Pan is always Pan..ha..ha..Masyallah alhamdullilah tq puan...senyum comel dia tu la yang selalu melega segala resah dan risau saya...:)

2)Rumput KEMUCUK!!

3)Hamier ingat saya lagi tak?..ha..ha..ha kirim salam kat dia..insyallah..tapi by next year u kena inform saya awal2 kalau nak gi Kenong or taman Negara..insy..nxt year saya maybe tukar ke negara DEWA AIR plak..dah tak bergelut sgt dgn Zombie2

4)Lyn..tq for visiting,pok sedara aok orang lepih ke?

5)Purple tq..untung kita ada memori silam ek..he..hee

::lynn:: said...

encik.. bapak sedara sy org pekan.. tapi sy adik beradik yg duduk kat kuantan tak pandai nk ckp loghat pekan...setakat poh paleih tu sy tau ler... jd sy suka dengor org ckp loghat phg... bapak sy suka dgr radio msia phg... hehehe...yg tok aki...apa ntah... sbb dia suruh kami bljr loghat pahang yang serupa dgn aliran sg pahang... tp org muda mana dgr radio malaysia... kan3

sekarang ni loghat terengganu sy lebih hebat dari loghat phg [en amir itu collegue sy...ngeh3...]