Wednesday, July 23, 2008

Bahasa Malaysia



Jenaka ini mungkin telah acapkali di dengar.

pun begitu jenaka yang baik akan masih

seronok di dengar walaupun ulang-berulang

mentelah lagi kalau ianya disampaikan

oleh tukang karut yang baik,pasti

ia menjadi bahan yang seronok untuk di hayati

Dengar tu...!! HAYATI


Hari sebelum:

Di satu meja makan dalam sebuah restoran

yang ada kelas kununnya.

Pelakun seorang ibu dan anak berusia 4 tahun


Anak (dengan suara nyaring): Ibu....nak kencing!!!


Biji mata orang sebelah menyebelah meja menjeling.


Ibu(Blushing): Shhhhhh....pelan sikit...lain kali kalau

nak kencing boy kena cakap nak nyanyi tau!


Anak: ok..laaa..


3 hari kemudian.

Boy telah di tinggalkan bersama neneknya,kerana si ibu

kerja outstation.Jam 11 malam nenek dan cucu telah

lena ZZZZZZZ...tetiba boy terkejut nak kencing.


Cucu: Nek...nak nyanyi...boy nak nyanyi.


Nenek: Menda kau mengigau ni..da tido..nenek ngantuk

esuk je nyanyi.


Cucu(merenget): Boy tak tahan da..nak nyanyi sangat ni.


Nenek: Budak ni.....nak nyanyi..nyanyi jerr la...


Cucu: Nyanyi kat mana nekkk.


Nenek: Laaa..nyanyi je kat telinga nenek ni


Flussshhhh....cucu telah melepaskan hajatnya di lubang telinga nenek.

Nak buat camne....bahasa-basi kita ni kekadang mengelirukan

cuba bayangkan kita yang dewasa ni dok hebuh dengan perkataan

LIWAT...kalau bebudak umur sebaya PeterPan gua tu tanya

apa maknanya Liwat,macamana gua nak xplain..ha..ha

Bebudak sekarang otak depa cerdik lain macam

barangkali kerana minum susu wanita Belanda

dan jenama daun paku Resam lebih sangat kot..ha..ha


Aku harap anak ibu Solehah Ummzaid tidak

begitu fasih Bahasa Malaysia.Kerana khuatir

fikiran jernih anak puan nanti rosak teracau

oleh karut dan marutnya Bahasa Malaysia kita.

Ajar je dia Bahasa Melayu.Jangan jadi macam

saya selalu cakap lugualugua..ha..ha..ha :}wink

12 comments:

Abang Drebar Lori Berbini Empat said...

Melayu memang kaya dengan bahasa..

Itu sebab ada tempat kata SUBSIDI..Ada tempat lain kata INSENTIF..Ada juga yang kata BAIL OUT

Ada ketika kata RASUAH..Ada ketika kata KOMISEN..Ada ketika kata POLITIK WANG..

Umm Zaid said...

Sian nenek, tapi memang lawak.. :D

dimana bezanya bahasa melayu dgn bahasa malaysia?

BM yg karut-marut tu pun dtg dari mana?bukan ke dr BI juga...?pengaruh dari sebelah sini juga tu...

semuanya terletak pd i/bapa..

"Aku harap anak ibu Solehah Ummzaid.. " ..ameeeeeenn.. semoga koi akan benar2 menjadi seperti itu..

PARADISE THEATRE said...

Sebagai seorang muslim saya selalu mendoakan puan atas hak saudara seagama:)

INTAN said...

sbb tu explain molek2 pd ank2...takde la dia wat loyor buruk...hehe :)

Umm Zaid said...

doa untuk encik juga..
ameeeeennn... :)

kaca said...

errr...errr...doakan untuk aku sekali ya..peace !

PARADISE THEATRE said...

Peace!!! Gua doakan semua Genius2 muslim yang rajin visit panggung gua nih..hik..hikk

kaca said...

genius ?
heh..mana ada orang guna word genius dah sekarang ni encik. orang kata otak kapasiti tinggi..

haper la ko encik. tak broadband arrrr..mmuahahahaha..

Umm Zaid said...

ameen...

PARADISE THEATRE said...

Gua old skoolllll kaca..ha..ha anyway tq

kaca said...

hehehe..aku pun old skull jugak. tapi asal orang tanya, "eh berapa umor ko ha ?" aku jawab.."17 tawoon".

kalau orang tak tanya pun, aku cakap 17 tawoon jugak. hahahaha.

PARADISE THEATRE said...

Si manis 17 la ni...ha..ha..untuk yang ke berapa kali tu..ha..ha