Wednesday, July 30, 2008

Kicau


Aku bersyukur kerana dilahirkan dengan deria rasa yang
gemar kepada seni.
Cumanya jurus minat aku lebih terarah kepada yang alternatif
dan tidak sangat establish sifatnya.

Itu pasal tika ini aku masih sedang asyik layan Sakarat.
Sakarat ditangani Meor dengan begitu kreatif dan berbeda.
Sebelumnya aku sangka Sakarat becorak ngilu,pilu dan sendu.
Sangkaan aku meleset…rupanya Sakarat moodnya Jive dan beatnya
fast..ha..ha…layan la Bro..

Di suatu ketika di suatu remaja ku,
Sewaktu malam pesta “duduk kediaman”(homestay) eh..betul ke
bahasa tu..he..hee..
Aku pernah meSUMBANGkan lagu Sohaimie di khalayak
anak-anak sekolah dari benua beruang Koala.
Bukan Epilog Cinta..bukan..itu klise..
aku nyanyi numbernya yang lain…
Sejujurnya suara aku hanya mahal harganya
jika di bawa ke negara-negara gurun kerana boleh
panggil hujan turun,merdu sikit pada katak je suara aku..ha..ha

Anyway
“Mr….can you sing one more song for us!!!”
Compliment ehh..hi..hi..hi..taram je lah.

Shhhhh Bro lu jagan bilang sama abang lu yang gua
pernah rosakan dia punya lagu eekk…nanti dia saman looo.
Gua tak banyak fulus..rabak jerr..hik..hik..hik

Period remaja aku pun seiring dengan era majalah Gila-Gila
tengah top…penah juge lah sekali dua kartun 1 petak
aku terpancul di halamannya.Time tu Mishar big boss
kat Creative Enterprise…
Tapi itu lama-lama duluuuuu….

Yang jelasnya aku sudah lama Klik dengan
Meor Brothers…ha..ha..walaupun belum penah
jumpa sua with anyone of them.Aku sangat Salute
dengan creativity yang depa ada.Itu pasal aku
selalu lepak kat Pestajiwa..hi.hii..hiii

Kerna terasuk kemaruk kepada yang puitis-puitis
aku telah bikin kicau di satu halaman lain.
Bukan nak jadi hebat macam Pian,Dollah J maupun
Meor…depa ni Par yang amat atas jauh dari aku.
Aku saje suka-suka nak kongsi-kongsi rasa
Dalam bahasa dan gaya yang lain.
Sajak-sajak marhaen

Jika kebetulan kalau Bro Meor bekenan
nak buat lagu dari kicau-kicau aku tu
Wah itu sudah kira compliment bonus
yang bosar buat aku…ahak..ahak..ahak
mana lah tauuuuu…:)

10 comments:

Umm Zaid said...

Sarakat tu pe dia?
tak tercapai dek akal koi ni..

PARADISE THEATRE said...

Spelling error u tu puan..hi..hii.SA..KA..RAT..ejaan betulnya...sebab tu you tak tercapai...bukannya SA..RA..KAT

Sakarat=Sakaratul Maut;)

kaca said...

huiiisshhh...bahasaaaa...tinggi gilosss..hehehe..

layan bluess arrr...tapi ok gak sesekali layan blues. lepas ni aku pun nak buat entri layan blues jugak arrr..soal korang muntah hijau lepas tu bukan soal aku...muahahahaha

benHARPERbenLUDIN said...

syarikat kot...hehe

Umm Zaid said...

oh.. ye ke...maaf la...malu koi :D

sakaratul maut...kalau betul pun tak tercapai gak dek akal.. sbb ayatnya gitu...

Anonymous said...

ya bro..act gua tersepit ditengah antara nama besar abang2 gua..depa revolutioner,mishar first bikin majalah kartun (gila-gila)macam MAD..lepas tu majalah gelihati ikut..dalam bidang penerbitan nama dia besar..the only malay yang ada 9 permit penerbitan..hehe,but tak kaya2 juga akhirnya..sohaimi yang first,kalau tak salah gua la..harmoni sebelum atau selepas tak sure,cuma harmoni ambik sajak2 penyajak lain juga macam sajak aku(chairil anwar)so sohaimi yang first bikin konsep singer/songwritter versi melayu yang berpuisian,bertepatan pulak dengan citarasa orang melayu..album first dia thn 82 sold 50 ribu copies..byk tu bro..dan dia masa tu dari segi karya sangat jujur dengan apa yang dia buat..dan suaranya pun bagus,diction dia very clear..kalau dulu dia azan subuh masa gua kat kampung..gua boleh bangun..hehe..
gua pulak dari faham orientalis,spiritual,conceptual..terlalu lama berlegar di permukaan laut yang dalam,pernah lemas,tapi belum mati lagilah..hehe,berkarya pun ikut citarasa gualah..but Tuhan maha kasih,maha sayang...gua masih lagi berkarya dan berseni-senian..masih bersusah-susahan walau ada senang sikit..hehe..walau tak menonjol..pun bak kata pujangga..kita masih tetap rembulan juga walau dari sisi yang gelap..mencintainya bererti mencintai hidup..mencintai hidup untuk jiwa yang tak akan mati..gua percaya hidup ini macam laut..tak statik..ada gelombang,ada tenang,ada ribut,,sebab itulah yang dijanjikan untuk kita semasa kita mengadapnya diloh mahfuz..dan kita bersetuju,itu sebab kita lahir kedunia.hehe..bila kita lahir pun kita nangis..sebabnya suka dan duka..suka sebab kita ini pilihan..duka sebab dunia ini hal..hal itu nafsu..nafsu itu kehendak..dalam kehendak kita boleh memilih mau yang itu atau mau yang ini..hehe..but fitrahnya kita juga berkehendak..itu sebab bila kita dizahirkan kedunia melalui perut ibu..kita automatically tahu macamana mau cari makan..hehe..apapun semua yang didunia ini bersifat pinjaman,gua lebih suka duduk dalam proses peneutralan..sebab itu yang terbaik untuk otak dan kesejahteraan jiwa..wasslam...(meorpestajiwa)

Purple Crayon said...

salamun a'laik, tumpang lalu depan pagar villa paradise ni.
err.....puitisnye bahasa, tak tercapai dek pemahaman mindaku.:)

PARADISE THEATRE said...

Ha..ha..gua satu aliran ngan lu bro..netural..ha..ha bikin jiwa jadi baik dan sejahtera.Ada yang lebih-lebih kita kongsi saja sama-sama insan...amik dan buat yang patut-patut jer..hi..hii.

2.Wlkmslam.aik lalu jer..tak nak singgah ke tengok-tengok citer..tak kan baca poster je kat panggung Gua..hii..hii.Bahasa karat-karat dan rabak..ha.ha.Crayon boleh gua guna lu untuk kaler gua punya lukisan..hheeee

kaca said...

ekkk encik..bila nak update blog nih ? huhhh..

bekas atlet said...

BERITA BAIK DARI BEIJING!!!

Malaysia telah dianugerahkan 3 emas iaitu EMAS 916, EMAS POUND & EMAS KELANTAN...

Walau bagaimanapun emas tersebut akan hanya diserahkan selepas atlet kita pulang ke tanah air dan upacara penyerahan emas tersebut akan diadakan oleh kementerian bertanggungjawab dengan kerjasama POH KONG, WAH CHAN dan TOMEI..

TAHNIAH MALAYSIA!!!