Wednesday, April 2, 2008

Kuala Lipis:'0" miles stone







U all cuba tengok peta Semenanjung Msia.Focus kat centre...zoom in..zoom..zomm..lagi..lagi...
Pop!!! you all akan dapat Kuala Lipis...Ini lah bandar kelahiran gua...
Kuala Lipis terer gua cakap lu..betul...emmm bukan sebab Dato Siti je..banyak mende lain lagi...

U all tau tak? Kuala Lipis ada lombong Emas terbesar dia Asia tau...ha..hero kan.
U all tengok dia terletak betul-betul kat centre semenanjung...lots of energy leh...ha..ha.. itu kalau u all percaya pada teori cosmic la...

Ini bandar sudah sangat tua leh...ratus-ratus tahun umur.British datang sini buka ini bandar seawal 1827.Pernah jadi capital bagi negeri Pahang dari tahun 1891 hingga 1955.eh..eh..Dato Siti tak pernah citer ke?...ye lah dia mana ada masa nak citer mende-mende cam ni semua.Bandot sarkas cam gua je yang suka cerita-cerita gini..ha..ha.

Shhhh..gua mau cerita kat u all..di lipis ni ada satu Batu mistri leh...
Ianya terletak betul2 kat Pejabat Pos.Nama batu keramat ni "0" mile stone.
Ehhh u all jangan lah gi menurun nombor ekor plak kat sini.

Omputih cakap:
'0'miles stone,its was belived that the measurement of road distances in the district
during the time of british ruled started from this point.


Wallahualam.Sebenarnya banyak lagi cerita lipis ni...nanti lain kali gua cerita lagi.
Till then u all tengok sisipan video clip yang one of x-cliffordian buat ni.She is from class of 75.Wah gua rasa vely-vely touching looo..its bring back yesteryears punya memories..ha..ha..terima kasih lah pada dia.To all my x-Cliffordian friends wish you all the best in your life.

3 comments:

felihoo said...

Haha! I like this 0 mile stone! artist always capture something small yet touching thing!
tell u aoemthing, my first lover is from lipis, i use to sit on his motorbicyle n travel the very winery road from KL to balik kampung..hohohoho.. so so pure that time..

Anonymous said...

Sebenornya Lepeh ni terletok betel2 kat tengoh dunia. Ingat masa dulu bila dapat biasiswa, pergi pajabat peh untuk keluor duit. Nama kerani pejabat peh tu kawan ingat lg sampai sekarang yakni Maimun. Lawo jugek weh....

Shukri

Anonymous said...

Elo.. bro.. wa pon org lepih gak..
but.. u all nak tau apa istimewa lepih nie... yg menjadi sejarah ialah ... wayangnya.. semua main citer blue.. sebagai ex-cliffordian dulu.. ramai bdk2 clifford suka tgk wayang 2... memang heaven..kitaorg lipis lagi maju pada org k.l we all thinking like americans. Korang tahu tak kat lipis nie kita hidup sebagai true malaysian. Tgk kat kedai subah mana ada racist. semua bangsa ada. Aku dr kecik minum kat situ sampai la sekarang. Kedai low kwan pon gua makan..tapi nasi ayam paling best kat tai heng.. kegemaran bdk2 melayu masa bln puasa..hiihhihik.. oklaa keep lipis in peace and prosperity..